Alati za pristupačnost

Ako želiš razgovarati o sebi, svom partneru, djeci, obitelji, ako trebaš pomoć, podršku…
Veličina fonta: +

Obilježen Međunarodni dan obitelji

obiteljski_dan_2023_01

Međunarodni dan obitelji obilježava se svake godine u svibnju. Ustanovila ga je i preporučila Skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine. UN je kao odgovor na promjenu socijalne i gospodarske strukture koja utječe na strukturu i stabilnost obitelji širom svijeta 1994. godinu proglasio Međunarodnom godinom obitelji. Iste je godine proslavljen i prvi Međunarodni dan obitelji 15. svibnja, ustanovljen 1993., također od UN-a.

Razvoj djeteta ovisi o roditeljima, kako fizički tako i psihički. Dijete ne može samo zadovoljiti svoje potrebe pa roditelji predstavljaju „ produžene ruke i noge" djeteta. Upravo stalno zadovoljavanje djetetovih potreba daje temelje na kojima se gradi sigurnost i osjećaj privrženosti. Zbog toga, za dijete nema važnije veze od one koju gradi s roditeljima pa ne čudi da dijete teško doživljava razdvajanje od članova svoje obitelji.
Na žalost, nisu sve obitelji funkcionalna pa nekada nije moguće izbjeći razdvajanja članova obitelji, kako bi se zaštitilo interes djeteta. Za djecu koja ne mogu ostati u svojim obiteljima, od posebnog su značaja udomiteljske obitelji, koje nastoje djetetu nadoknaditi njegovu biološku obitelj.

Unutar udomiteljske obitelji potrebno je izgraditi i stalno poboljšavati kvalitetu odnosa udomitelja s djetetom, stvarati osjećaj dublje povezanosti, kako bi se dijete moglo nastaviti razvijati. Ovo nije nimalo lak posao, ni za djecu, ni za udomitelje.

S obzirom na to, djelatnici obiteljskog centar, područne službe Varaždinske, ove godine obilježili su Dan obitelji u suradnji s članovima Udruge udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije „Zipka".

Djelatnici su pripremili i proveli radionicu za djecu i udomitelje. Cilj radionice je da se putem zajedničke igre osnaži privrženost udomitelja i djeteta, samopoštovanje ( i udomitelja, i djeteta) i povjerenje u sebe i druge.

Radionica je održana 15.05.2023. godine između 12,30 i 14,30 sati u prostorima udruge „Zipka" u Graberju 33. Radionice su osmislile i provele djelatnice Obiteljskog centra, Područne službe Varaždinske Sandra Žerjav, prof. logoped i Jasenka Barković, prof. psihologije.

0
Suradnja s lokalnom zajednicom
Stručni skup: Kako su nam mladi?
Image