Alati za pristupačnost

Zadovoljan pojedinac. Jaka obitelj. Zdravo društvo. #obiteljskicentar

Predavanje „Digitalna ovisnost“ u Srednjoj Školi Viktorovac, Sisak

IMG 20240624 135247

Svjedoci smo brzog razvoja masovnih medija te utjecaja koji imaju na društvo, a posebno na djecu i mlade, kao najranjiviju skupinu. Ova aktualna problematika prepoznata je od strane Obiteljskog centra, Područne službe Sisačko-moslavačke, koja je provela nekoliko predavanja na ovu temu. Tako je za nastavnike i stručne suradnike na Županijskom vijeću izvannastavnih aktivnosti Sisačko-moslavačke županije za osnovne i srednje škole dana 24. lipnja 2024. godine u prostoru Srednje škole Viktorovac u Sisku, održano predavanje „Digitalna ovisnost“. Cilj predavanja bio je senzibiliziranje i osvještavanje stručnjaka koji rade s djecom u školskom okruženju s opasnostima zlouporabe digitalnih medija i potencijala razvoja digitalne ovisnosti kod djece.

Upravitelj Područne službe Franjo Šaban, prof. psihologije, nazočne je upoznao s utjecajem društvenih digitalnih medija na psihosocijalno funkcioniranje djece i mladih, ulogom umjetne inteligencije u kreiranju digitalnih medijskih sadržaja na različitim platformama, simptomatologijom i posljedicama pretjeranog korištenja digitalnih tehnologija te ulogom i odgovornostima roditelja u prevenciji i prepoznavanju ovog specifičnog problema. Osim toga, prenio je vrijedna iskustva iz prakse, kao i mogućnosti pomoći i podrške roditeljima, djeci i mladima te nastavnom osoblju u nošenju sa izazovima digitalnog doba. Predavanje je zaključeno s idejom da ako želimo biti učinkoviti, ne smijemo nove medije tretirati kao babarogu već kao nepovratnu stvarnost kojom treba naučiti rukovati. Važno je da pritom budemo vodič našoj djeci pri komunikaciji s digitalnim svijetom.

Predavanju je prisustvovalo 30 nastavnika, profesora i stručnih suradnika, koji su se aktivno uključili u diskusiju te izrazili zadovoljstvo i potrebu za dijeljenjem znanja i iskustava vezanih uz ovu temu kao i potrebu za daljnjim prezentacijom teme predavanja u njihovim osnovnim i srednjim školama.

IMG 20240624 135313

Image